Η Ποτοποιία – Οινοποιία Θ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ & ΥΙΟΙ ΑΕ είναι μια παραδοσιακή οικογενειακή Κερκυραϊκή Επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1960 από τον Θεόδωρο Βασιλάκη κι έχει σήμα την Κερκυραία. Στο εργοστάσιο της επιχείρησης παράγονται και εμφιαλώνονται παραδοσιακά λικέρ Κουμ-Κουατ, μεγάλη ποικιλία από λικέρ που παράγονται με ειδική τεχνοτροπία και διατίθενται αποκλειστικά από την ποτοποιία, ούζο καθώς και αρκετές διαφορετικές ετικέτες κρασιών. Στα προϊόντα της επιχείρησης συγκαταλέγονται όλα τα παραδοσιακά γλυκά όπως μάντολες – μαντολάτο – λουκούμι, καθώς και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και μια σειρά διάφορων άλλων προϊόντων.
Ο κ. Θεόδωρος Βασιλάκης σήμερα δηλώνει φίλος του εμπορίου και παρά το γεγονός ότι έχει διαγράψει μια πορεία 50 και πλέον ετών στο χώρο, διαθέτει την ίδια όρεξη και διάθεση για εργασία και δημιουργία, όπως όταν ξεκίνησε. Πιστεύει ότι γνωρίζει καλά τη δουλεία του και δεν σταματά να ενημερώνεται και να εμπλουτίζει τις γνώσεις του γύρω από την ποτοποιία, την οινοποιία, αλλά και το marketing.
Πέραν τον επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, σημαντικότατο ρόλο στη ζωή του έχουν τα δύο εγγόνια του, συνεχιστές ίσως του οράματος του, αλλά και η σύζυγος του, που αν και εκπαιδευτικός, αφοσιώθηκε και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την οικογενειακή επιχείριση.
Ο Θεόδωρος Βασιλάκης ξεκινά την επιχειρηματική του πορεία ανοίγοντας ένα μικρό κατάστημα με ξηρούς καρπούς, ζαχαρωτά κ.α. στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, στην περιοχή Σαρόκο (San Rocco). Τη διετία 1960 – 1961 ανοίγει ένα κατάστημα στην Αθήνα, όπου αποτελεί την έδρα του για να τροφοδοτεί τα προϊόντα του σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παράλληλα λαμβάνει άδεια ποτοποιίας, αρχικά για κουμ κουάτ, και δημιουργεί το πρώτο του εργαστήριο ποτοποιίας. Το εργοστάσιο ποτοποιίας – οινοποιίας χτίζεται στη σημερινή του θέση, και σταδιακά επεκτείνεται. Η πορεία προς την ανάπτυξη δεν είναι εύκολη, γεμάτη οικονομικές δυσχέρειες, υπερισχύει όμως η αγάπη και η όρεξη για δουλειά. Ο Θεόδωρος Βασιλάκης επεκτείνεται στην Κεφαλλονιά, δημιουργώντας τους Αμπελώνες Βασιλάκη και το αντίστοιχο οινοποιείο. Εκεί καλλιεργούνται και παράγονται ετικέτες από γνωστές ποικιλίες όπως Ρομπόλα, Μοσχάτο, Μαυροδάφνη, αλλά και πιο ιδιαίτερες ετικέτες όπως ο Πρωτόγονος και το Γροβίνο. Το 1990 ο Θεόδωρος Βασιλάκης ανοίγει νέο κατάστημα στο Αχίλλειο της Κέρκυρας, το οποίο αρχικά λειτουργεί ως έκθεση και κάβα, ενώ στη συνέχεια και έως σήμερα λειτουργεί και ως σνακ – μπαρ, με έναν υπέροχα διαμορφωμένο κήπο. Τα λικέρ Κουμ Κουάτ ξεπερνούν τα στενά όρια της Κέρκυρας και ξεκινούν οι πρώτες εξαγωγές, κυρίως στην Ολλανδία και την Γερμανία. Σήμερα η ποτοποιία – οινοποιία Θεόδωρος Βασιλάκης & Υιοι συνεχίζει την πορεία των 50 και πλέον ετών δημιουργώντας συνεχώς νέα προϊόντα, όπως τα κρυσταλλιζόμενα αλκοολούχα (κουμ κουάτ & βότκα), τα εκχυλίσματα οίνου και κουμ κουάτ και μια σειρά από ιδιαίτερα λικέρ (Greek Coffee, Bitter κ.α.).
1959
1960 – 1961
1966
1980
1990
2000
Σήμερα